Ugrás a tartalomra

Részvételi költségvetés 2024: folytatjuk a részvételi költségvetést!

Csíkszereda Városháza idén is a lakosságra bízza 500 ezer lej sorsát: a részvételi költségvetésre május 5-ig várjuk az ötleteket, és június első felében szavazhatnak a legszimpatikusabb projektekre. A legfeljebb 100 ezer lejes támogatásra pályázó magán- és jogi személyek 2025-re várhatják az ötletek megvalósítását. Összegyűjtöttük a szabályzat legfontosabb tudnivalóit, amelyekre pályázóként és szavazóként is érdemes figyelnie.

Csíkszeredában a lakosok 2022-ben „szólhattak bele” első alkalommal fejlesztésekbe. Ekkor történt először, hogy a helyi önkormányzat a fejlesztési alapjából elkülönített 500 ezer lejt olyan projektek megvalósítására, amelyeket magánszemélyek, civil szervezetek, sportklubok vagy kereskedelmi társaságok kezdeményeznek, és a városlakók szavazatai alapján rangsorolják őket. Két évvel ezelőtt játszótérfejlesztésekre, biciklilekötőre, kutyafuttatóra és a Calisthenics park fejlesztésére nyertek el összegeket a pályázók.

A „tanulópénzt” megfizetjük: a tervezéssel, engedélyeztetésekkel, telekkönyvezésekkel járó folyamatokra jobban odafigyelünk, hiszen ezekből adódóan vannak még elmaradásaink 2022-ből. Tavaly újabb öt civil projekt kapott támogatást, és ezúttal is felszínre jöttek olyan kérdések, amelyek korábban nem merültek fel.

Mindez azonban nem térít el az útról: ha lassan is, de minden civil projekt beérik, és támogatástól függetlenül az ötletek hitelesen megmutatják, hogy a város lakosságának milyen elképzelései, elvárásai vannak.

A 2024-es részvételi költségvetés ütemterve a következő:

  • április 9. – május 5.: a projektötletek benyújtása
  • május 6. – május 30.: a projektötletek elemzése, értékelése
  • május 31. – június 16.: szavazás
  • június 17. – június 24.: a szavazatok érvényesítése
  • június 25.: eredményhirdetés

A projektötletek benyújtása online történik, szükség esetén a városháza személyzetének segítségével. A jelentkezéshez szükséges Google alapú nyomtatvány tartalmaz egy kérdéssort. Amennyiben a pályázó kielégítő válaszokat ad ezekre, az ötletét minden bizonnyal megversenyezteti az értékelőbizottság. Nagyvonalakban: szükséges egy cím, azonosító adatok közlése (helyszín, fotók stb.), részletes leírás, költségvetés-becslés. Egy-egy ötletre áfával együtt legfeljebb 100 ezer lejt biztosíthat a városháza.

Az ötletek elemzésére létrehozott városházi bizottság alaposan megvizsgálja a projektek megvalósíthatóságát, és ennek tudatában bírálja el az ötleteket. Fontos kitétel idén is, hogy olyan ötleteket nem versenyeztet meg, amelyeknek a tárgya már része egy folyamatban levő vagy tervezett önkormányzati fejlesztésnek.

A szavazás idén egyetlen fordulóban történik. A korábbi évek egyik tanulsága ugyanis az, hogy a második fordulóra nincs már szükség. A szavazáshoz szükséges a személyi szám (CNP) közlése, mert csakis így biztosítható a szavazathalmozás kizárása. Minden szavazó csakis egy projektre adhatja voksát.

A szavazatok érvényesítését követően június 25-én történik meg az eredményhirdetés.