Ugrás a tartalomra

Debutează prima etapă de vot privind bugetarea participativă

Prima ediție a bugetării participative a ajuns la debutul etapei de votare a proiectelor. Începând cu data de 1 aprilie puteți decide prin votul dumneavoastră care dintre proiecte vor fi implementate de municipalitatea din Miercurea-Ciuc.

 

Pentru prima dată s-a întâmplat ca primăria orașului Miercurea-Ciuc să aloce o sumă de 500 de mii de lei pentru implementarea proiectelor aprobate prin sistemul bugetului participativ. Începând cu 1 februarie, orice persoană cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul stabil în Miercurea-Ciuc, a putut trimite o idee de proiect la o adresă de email menționată în acest sens. Până la termenul limită au fost primite în total 62 de propuneri, majoritatea de la persoane fizice. Comisia de unsprezece membri, formată din reprezentanți ai diferitelor departamente ale primăriei, respectiv cei doi viceprimari și doi consilieri locali, a filtrat mai întâi ideile și propunerile inadecvate și cu un conținut similar.

Cele 21 de propuneri selectate ca fiind conforme au fost apoi supuse unei analize amănunțite, luând în considerare aspecte economice, urbanistice și de gospodărire urbană, iar în unele cazuri comisia a solicitat clarificări suplimentare de la persoana care a făcut propunerile. În cele mai multe cazuri, proiectul nu era "viabil", deoarece era deja inclus în planurile de dezvoltare pe termen scurt sau mediu ale orașului, dar au existat și exemple în care bugetul estimat de solicitant era cu mult sub bugetul realist pentru implementarea acestuia. În plus, comisia a fost nevoită să excludă anumite idei, deoarece acestea urmau să fie implementate pe proprietăți private. În cele din urmă, comisia a decis să includă în etapa de votare 7 propuneri de proiecte.

Fiecare cetățean poate vota câte un proiect din fiecare domeniu. Prima etapă de vot se va desfășura în intervalul 1–30 aprilie. Procesul de votare necesită codul numeric personal (CNP). În etapa a doua de votare (9–20 mai) fiecare cetățean poate vota doar pentru o singură idee.

 

5 aprilie 2022

Címkék